L'ASSOCIACIÓ
Història
A principis dels anys vuitanta, l’església romànica de Sant Serni estava en un estat deplorable: el teulat estava desfet i una escletxa a la paret amenaçava ruïna. Aquesta situació va portar a un grup de persones a organitzar-se per tal de cercar ajuts i coordinar les actuacions de cara a la recuperació d’aquest monument.
El mes de febrer de 1987, es crea formalment l’Associació d’Amics de la Vall de Caboet, presidida per l’historiador, monjo de Montserrat i fill del Vilar, Dom Cebrià Baraut Obiols, amb els següents fins:
-
Fomentar les activitats culturals.
-
Col·laborar amb el municipi en totes les activitats pròpies de l’associació.
-
En l’àmbit cultural, dedicarà especial atenció a la promoció cultural dels associats, amb la finalitat de millorar la formació de tota la població: organitzant conferències, col·loquis, exposicions, publicacions internes...
-
Contribuir a l’estudi artístic, històric, arqueològic, arquitectònic, religiós i social dels conjunts monumentals i de la seva zona d’influència.
-
Promocionar i patrocinar la reconstrucció material dels conjunts monumentals, així com dignificar, defensar, protegir i contribuir a la seva revitalització cívico-religiosa.
-
Cercar i canalitzar les ajudes econòmiques d’organismes, entitats, particulars, etc., per la reconstrucció progressiva i ordenada dels seus monuments, així com destinar les aportacions de les que l’associació disposa per a la consecució dels fins expressats.
Entre les primeres actuacions hi ha el redreçament del dolmen de Fava i la construcció de la font monument dedicat a Arnaldeta de Caboet. Seguidament, s’iniciaren les obres de restauració de l’exterior i la teulada de l’església romànica. En actuacions posteriors, es va anar completant aquesta restauració amb la col·laboració de l’Ajuntament i diferents administracions, sempre amb l’impuls de l’Associació.
Aquell mateix any, des de l’Associació i animats per l’Esteve Albert, es va posar en escena l’obra d’aquest mateix autor “Arnaldeta de Caboet, pubilla de les Valls d’Andorra en temps del Catarisme”, interpretada per gent de la Vall de Cabó. Aquesta escenificació es va dur a terme durant els següents 15 anys en diferents espais del poble de Cabó i s'hi varen anar introduint millores tant pel que fa al vestuari com a la posada en escena. Els anys 1991 i 1993, aquest espectacle es va traslladar als carrers de Castellbò. Malgrat l’èxit assolit, l’any 2002, amb la 16ena representació, es dóna per finalitzada aquesta activitat.
La promoció i execució dels monuments a l’Esteve Albert, l’any 2003, i al Cebrià Baraut, l’any 2011, com a persones impulsores d’aquesta Associació i per la seva contribució al coneixement i difusió de la història de la nostra Vall, foren altres tasques a les que les persones de l’Associació varen dedicar-hi els seus esforços.
L’any 1991, en el marc de la festa de Sant Isidre, es va organitzar un concert a càrrec de la coral La Industrial de Sabadell, a fi de recuperar l’Oda a Cabó del malaurat Elisard Sala. Una cançó que, l’any 1968, ja havien cantat a Cabó amb la Coral Roure. L’èxit d’aquell concert va fer que en dues ocasions més, els anys 1993 i 1995, es poguessin tornar a repetir actuacions d’aquesta coral de Sabadell.
Rehabilitació de Sant Serni
La rehabilitació de l'església romànica de Sant Serni va ser una de les primeres i més important actuacions de l'Associació.
L'edifici estava en estat ruïnós i gràcies a l'esforç de tots els membres de l'associació es va poder recuperar com a patrimoni cultural i arquitectònic emblemàtic de la Vall de Cabó.